Opleidingen / Gastronomie - Koken, Bakken, Wijn & Bier / Koken - Diplomagerichte opleiding / Kok / Kok - 1 jarig traject

Kok - 1 jarig traject

In dit eenjarige traject worden alle modules van de opleiding kok aangeboden:

Dit traject wordt aangeboden in gecombineerd onderwijs. Je hebt 1x per week les en daarnaast moet je een aantal opdrachten thuis maken via onze elektronische leeromgeving (Moodle).

  • Grondstoffen bepalen en afwegen op basis van het recept
  • Controle van de versheid en de kwaliteit van de producten voor het gebruik
  • Voorbereiden, bewerken, versnijden en portioneren van vlees, vis, gevogelte en andere basisproducten
  • Respecteren van de tijdsplanning, receptuur, werkmethode en organisatie
  • Gebruik van het juiste kook- en bereidingsmaterieel
  • Bepalen van de juiste porties per persoon en/of per bestelling
  • Toepassen van diverse bereidingstechnieken
  • Bereiden van à la carte gerechten en maaltijden à la minute 
  • Toepassen van diverse dresseertechnieken
  • Klaarzetten van het buffet met à la carte gerechten
  • Een inschatting maken van de werkzaamheden, rekening houdend met reservaties, bestellingen, offertes, weersomstandigheden…
  • Opmaken van werkroosters, werkplanning en vastleggen van de werkvolgorde
  • Structureren van de mise-en-place in de keuken
  • Bewaken van de naleving van het tijdschema en zorgen voor een efficiënte werkvoortgang 
  • Samenstellen van de menukaart en gerechten
  • Daarbij rekening houden met:
    - de juiste smaakcombinaties, texturen en kleuren
    - het seizoenaanbod en de prijs van de voedingswaren
    - budget, foodcost, afwisseling in het assortiment, allergenen en diëten
    - nieuwe trends en technologieën
  • Zorgen voor een evenwichtige samenstelling van de gerechten en de menukaart
  • Opstellen van technische fiches of handleidingen per gerecht
  • Overleggen met de gespecialiseerde drankenkelner en/of maître d'hôtel om de wijnen en dranken af te stellen

  • Opleidingscheques
  • Vlaams Opleidingsverlof

Het certificaat van de opleiding hulpkok behaald hebben. Indien je het "oude" certificaat van hulpkok behaald hebt, moet je ook in het bezit zijn van de deelcertificaten van de modules "Onthaal en omgang met gasten" en "Interactie zaal/keuken".

Deelcertificaten:

  • Restaurant à la carte
  • Restaurant à la carte en keukenbeheer
  • Restaurant à la carte en keukenorganisatie

Certificaat kok

  • In de vermelde kosten zijn voor de campus in Turnhout de ingrediëntengelden reeds inbegrepen. De kledij die in de keukens gedragen moet worden, dient nog apart aangekocht te worden.
    In de overige campussen dienen de ingrediëntengelden nog apart betaald te worden

  • Staat er vermeld "Contacteer secretariaat"? Dit betekent dat er nog maar enkele plaatsen beschikbaar zijn. Voor deze laatste plaatsen kan er enkel ter plaatse op het secretariaat ingeschreven worden.

03/09/2024 - 17/06/2025

Dinsdagavond

Turnhout - Campus Gastronomie (nieuwbouw)

Boomgaardstraat 58

€ 785.00

Liever iets anders

  • Restaurant à la carte

    In deze module leer je à la carte gerechten bereiden, dresseren en klaarzetten. Je legt jezelf toe op de kwaliteit en het niveau van de à la carte gerechten met specifieke aandacht voor het à la minuut werken, het gepast dresseren en het verzorgen van een buffet à la carte gerechten.
  • Restaurant à la carte en keukenorganisatie

    In deze module leg je jezelf toe op de organisatie van de keuken: voorbereidende werkzaamheden, naverwerkende activiteiten, ontvangst en controleren van leveringen, … 
  • Restaurant à la carte en keukenbeheer

    In deze module leer je de nodige technieken om de keuken correct te beheren van het samenstellen van gerechten en menu’s tot het berekenen van de kostprijs en het beheren van de bijhorende bestellingen.